To co mi z hlubin vyplave.

Gary Chapman - Pět jazyků lásky

13. 6. 2012 21:51

Autor knížky přichází s tezí, že existuje právě pět základních způsobů, nebo-li "jazyků", jak projevit druhému člověku lásku. Jsou to:

1. slova ujištění
2. pozornost
3. dary
4. skutky služby
5. fyzický kontakt

 Samozřejmě, můžou existovat různé "dialekty" těchto jazyků, ale v zásadě každý projev lásky se dá zařadit do jedné z jmenovaných kategorií.

Další zásadní věc je, že každý člověk má jakousi "citovou nádrž", která je plněna právě jedním jazykem lásky. Tento jazyk je pro něho primárním jazykem lásky. Pokud jeho partner k němu promlouvá tímto jazykem, jeho citová nádrž se plní a on se cítí být milovaný. V opačném případě se jeho nádrž prázdní, začne citově strádat a cítí se nemilovaný.

Zcela zásadní a revoluční myšlenkou pro mě bylo tvrzení, že absence projevu lásky primárním jazykem partnera se nedá nahradit projevy ostatními jazyky. I kdyby člověk partnera zahrnul všemi možnými jinými projevy lásky než je ten jeho primární, bude se stále cítit nemilovaný a podle toho se k nám bude chovat. Tím potom dochází ke známému jevu, že člověk si říká, "já dělám všechno možný pro toho druhého, ale pořád mu to není dost dobrý, pořád si jen stěžuje".

Když se ale člověk naučí komunikovat primárním jazykem lásky toho druhého, může pak zachránit i zdánlivě mrtvý a nezachranitelný vztah. Autor knížky, manželský poradce a vystudovaný antropolog/psycholog/teolog, uvádí kromě samotné teorie celou řadu příkladů ze své praxe, kde se mu pomocí tohoto principu podařilo zachránit manželství v těch nejbeznadějných situací - manželství, kde už léta se spolu vůbec nebavili, manželství, kde došlo k nevěře, manželství, kde se vzájemně nenáviděli. Věřím tomu, že pokud se dva lidé někdy milovali a jsou ještě spolu, jejich vztah se dá pomocí důsledné aplikace principů uvedené v této knize zachránit.

Proto tuto knížku považuji za naprosto zásadní četbu pro všechny manželé, snoubenci, partneři, rodiče (principy lze aplikovat i na děti) a kdokoliv další, kdo chce milovat a být milován. Vřele doporučuji.

 

Hodnocení: *****

 

Zobrazeno 2911×

Komentáře

Papo

Pak také Pět jazyků omluvy, Láska jako životní styl a Manželství, po jakém jste vždy toužili - vše od Gary Chapmana a všechno báječné a čtivé.. Z českého prostředí pak Karel D. Skočovský Zasnoubení - čas milosti

Antonín Šimek

vřele dopo

xmonulkax

úžasná knížka :)

Philip

Ano, slyšel jsem, že Pět jazyků omluvy je dobrá kniha. :) Jinak, můžu taky doporučit autora M. Scott Pecka, kterého tam párkrát cituje. Jeho "Nevyšlapaná cesta" má taky něco do sebe.

DagmarTerezie

Nelze než doporučit :)) Stojí to za to! ;)

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio